​​Toonzaal gesloten  Pinkster Maandag 20/05

Mauws

Veilig stoken in je open haard of houtkachel

Veilig stoken is een absolute must. De juiste aanpak voor houthaarden en -kachels leggen we je met een handvol tips uit in deze blog. 

Veilig stoken is een absolute must. De juiste aanpak voor houthaarden en -kachels leggen we je met een handvol tips uit in deze blog. De tijd van de prehistorische houtvuren zijn we voorbij. Stoken met gas, pellets of hout vraagt de juiste aanpak, een goeie haard of kachel en aangepaste rookkanalen. De kachels en haarden vind je in onze winkel in Beveren-Leie. En wees gerust, ons gamma doorstond een reeks intensieve tests om hun impact op het milieu te beperken.
Correct stoken beperkt mogelijke gezondheidsrisico’s enorm én … stelt je zowat in staat om er je hele woning mee te verwarmen.
 

Voldoende droog brandt het best

Zorg er altijd voor dat je hout voldoende droog is. Stoken met vochtig hout levert niet alleen minder warmte op, maar ook een onvolledige verbranding. Veel gedoe achteraf ook.
Heb je brandhout dat te vochtig is? De beste tips om je hout droog te krijgen, schreven we hieronder..
  • Klief het in kleine blokken. Misschien wat meer werk, maar het droogt zo sneller. Tijdens het klieven zul je het al niet koud hebben.
  • Stapel je hout op een plek waar de wind er van alle kanten aan kan. Je hout stapelen tegen een muur maakt dat het vochtig blijft en beschimmelt.
  • Bereikbaar voor de wind, maar op een droge ondergrond: paletten, stenen, een metalen rooster. Werkt allemaal.
  • Je houtstapel afdekken doe je het best enkel bovenaan. Volledig afdekken zorgt weer voor vocht en schimmel. Een ruim afdak over je houtstapel is ideaal: overal wind en beschermd tegen regen.   
Droog hout herken je makkelijk. De schors haal je er zo vanaf en door de droogte zijn er ook scheuren in het hout. 
 

Koop bij een houthandelaar

Zoals bij alles geldt: een erkende dealer is je grootste zekerheid op kwaliteit. Een houthandelaar levert je luchtgedroogd hout van minstens 2 jaar oud en met een goed vochtgehalte.
 

Verbrand niet alles

Je tankt ook niet om het even wat als het om je auto gaat. Je eet of drinkt zelfs niet om het even wat. Je haard en kachel zijn net hetzelfde. Geverfd hout, triplex, sloophout … Ze bevatten resten verf, lijm, chemische producten. Er is trouwens niks gezellig aan afval verbranden in je woning. Om van de gezondheidsrisico’s nog te zwijgen.
Houtbriketten en pellets zijn alternatieven die je gerust kunt overwegen. 
 

Advies van een specialist

Inderdaad. Stel ons je vragen en wij zullen ze met plezier beantwoorden. De juiste dimensie en capaciteit is noodzakelijk om optimaal van je haard of kachel te kunnen genieten Kun je de luchttoevoer voldoende regelen? Hoeveel warmte moet hij produceren? Hoe groot is de ruimte die hij moet verwarmen? Win correcte en concrete info in voor jouw eigen situatie. 
Laat je vuur altijd uitbranden tot het vanzelf gedoofd is. Het zelf willen doven door de luchttoevoer af te snijden, doet veel schadelijke stoffen vrijkomen. 
Mauws vormt het vurig hart in elk huis. We gaan dan ook voor de perfecte haard of kachel die aansluit bij je eigen wensen. Geleverd, geplaatst, getest … Zo houden we het vuur met onze klanten brandend.

Neem contact met ons op, kom eens langs in onze toonzaal. De vonk slaat over. Tot binnenkort. 

Vurig stoken is veilig stoken