Mauws

Zo steek je je houtvuur pas echt goed aan

De Zwitserse methode. Geloof ons. Je wordt nog fan.

Schoon verbranden, je houtkachel aansteken om er het meeste uit te halen én dat zo proper mogelijk te doen. We leren je heel eenvoudig hoe dat moet. Zeg hallo aan de Zwitserse aansteekmethode.

De wereld op zijn kop

Waar de meeste mensen nog altijd hun houtvuur aansteken van onder naar boven, gebeurt dat bij de Zwitserse methode net omgekeerd. Je steekt je vuur aan van boven naar onder. Hét grote pluspunt is dat je zo vanaf het begin een zo volledig mogelijke verbranding hebt. Voordelen daarvan zijn dan weer dat er geen onnodige rook is en dat er aanzienlijk minder stof wordt uitgestoten.

Hoe je houtvuur aanmaken?

Het komt erop aan om je houtblokken, 4, 6 of 8, gekruist te stapelen met wat tussenruimte. Zorg voor de juiste houtsoorten en vochtigheid én ook dat je blokken een stuk van de wanden wegblijven. Erg belangrijk is dat je de gekliefde houtblokken stapelt met de schors naar onderen. Daarop stapelen we fijn aanmaakhout en als kers op de taart leg je een aanmaakblokje. Zorg ervoor dat de luchttoevoer van je kachel helemaal open staat voor je het aanmaakblokje aansteekt.

Afspraak maken voor een bezoek aan de toonzaal? Zo hebben we ruim de tijd om je persoonlijk rond te leiden.
Spreek nu af.

Het mooiste vlammenspel

Het vuur brandt van boven naar onder waardoor het hout langzaam warm wordt en langer brandt. Langzaam maar zeker trekt het vuur door tot bij de onderste, grote blokken. Eens die vuur vatten, zet je de luchttoevoer wat meer dicht en rest je enkel nog te genieten van het prachtige vlammenspel.
Tijdens het branden van de oorspronkelijke stapel blokken vul je niet bij. Wanneer de onderste blokken quasi opgebrand zijn, leg je op de gloeiende as nieuwe blokken, maar nu met de schors naar boven. We hebben immers al een brandend vuur.
Door het geleidelijk opwarmen van het hout ontstaat er veel minder rook en heb je minder aanslag en uitstoot van stof. Bij Mauws willen we graag dat onze houtkachels optimaal gebruikt worden. De kwaliteit van onze toestellen, de strenge keuring die ze ondergingen én een “goede” manier van verbranden … Alle beetjes helpen.

Een instructiefilmpje nodig? Het belangrijkste zie je vanaf minuut 2. Hoe stapelen en zo.

Gedurende de maand oktober zijn er nog ettelijke acties op onze kachels. Aarzel dus niet om langs te komen en informatie in te winnen over ons uitgebreid aanbod en de modellen waarop je je oog liet vallen.

Onze kachels ontdekken?

De Zwitserse methode