Hoe onderhoud je je houthaard of houtkachel?

5 eenvoudige tips om problemen te vermijden. 5 zaken die je gemakkelijk zelf kunt doen waardoor je houtvuur langer blijft leven. Een goed onderhoud van je houthaard of houtkachel is essentieel om de werking ervan optimaal te houden. Heel wat zaken kun je gewoon zelf doen, voor andere reken je het best op een vakman.

Laat je schouw nakijken door een schoorsteenveger

Na het intense gebruik in de herfst- en wintermaanden, denken velen er niet direct aan hun schouw te laten reinigen. Je laat dit best door een gespecialiseerde vakman doen. Opgehoopt roet, vuil … Een erkend schoorsteenveger jaagt je niet op kosten en bespaart je een hoop onnodig gedoe. Een schoorsteenbrand vermijden door een jaarlijks onderhoud zal ook je brandverzekering een plezier doen.
 

Propere ramen

Heeft je haard of kachel glazen wanden of een deur met glas, dan reinig je dat glas het best om de week. Correct stoken vermijdt op zich al heel wat roetaanslag. Een wekelijkse schoonmaakbeurt met een ruitenreiniger voorkomt dat het vuil gaat inbranden. Schoonmaken met vochtig krantenpapier kan uiteraard ook.
 

Leeg tijdig de aslade

De verbrandingskamer houd je het best vrij van as. De as verwijderen is dan ook een noodzaak. Gebruik hiervoor je stofzuiger niet. Een aszuiger verwijdert veilig de asdeeltjes uit je haard of kachel, is bestand tegen nog niet volledig afgekoelde resten en werkt beter tegen fijn stof. Voor je de as definitief in de vuilnisbak kiepert, laat je die nog een nachtje buiten staan. Veiligheid voor alles. De houtas is trouwens ook bruikbaar in je tuin en groentetuin.
 

Controleer de sluitingen van je kachel of haard. 

Goede dichtingen vermijden valse trek en dus ook een inefficiënte stook. Zelf slijtage vaststellen en tijdig de dichtingsranden vervangen, houdt je haard en kachel in topvorm. Voel je je geen specialist ter zake, dan bekijken we uiteraard alles voor jou tijdens een onderhoudsbeurt.
 

Plan jaarlijks een professioneel onderhoud

De grootste gemoedsrust krijg je na een onderhoudsbeurt van echte professionals. De vermiculatieplaten - isolerende, hittebestendige platen - vertellen ons heel wat over de stookwijze. Onze professionele tips verhogen je efficiëntie in het stoken en geven je haard en kachel een langere levensduur.
Onderhoud nodig voor de herfst?
Boek je onderhoud hier.

Bovenstaande tips helpen je een serieus eind op weg om lang en kwaliteitsvol van je het vurig hart in je woning te genieten. Heb je vragen, bemerkingen of wil je een onderhoud inplannen? Neem vrijblijvend contact op met ons. 
Contacteer ons. 

5 eenvoudige tips die je haard en kachel lang laten leven