Mauws

Haard of kachel, wat te kiezen?

Kies je nu voor een kachel of een haard? 

Zowel voor de aankoop van een haard als een kachel zijn er erg goeie argumenten. Het belangrijkste argument is echter: Wat vind jij het belangrijkste? Wil je vooral sfeer of wil je warmte. Ze geven het je allebei, enkel de verhouding is anders. 
 

Het verschil tussen een haard en een kachel 

Hoe fijn zijn die weekends in de Ardennen waarbij je ’s avonds die rustieke Ardense houthaard in je huis kunt aansteken. Velen voelen zich direct in hun sas. Een open haard zorgt in de eerste plaats voor sfeer. Gezellig samen zijn rond het vuur. Echt warmte afgeven komt op de tweede plaats. Geniet je vooral van gezelligheid, een mooi vlammenspel, dan ben jij dé man of vrouw voor een haard.  
Een kachel geeft warmte. Daarvoor is hij gemaakt. Het sierlijke vlammenspel, een ruim vuurzicht vind je zeker terug in de laatste generaties kachels. 
Samengevat: een haard geeft sfeer en warmte, een kachel geeft warmte en sfeer.  

Bekijk eens onze haarden en kachels
 

Kies een haard of kachel met het juiste vermogen 

Het juiste vermogen van haard of kachel geeft het grootste genot.
Hoe groter hoe beter is zelden de beste oplossing. Een haard of kachel met te veel vermogen, zorgt ervoor dat je je haard of kachel nooit echt lang kunt laten branden. Je woonkamer, of andere ruimte waar je een haard of kachel hebt, wordt te snel te warm. Dat onregelmatige verbranden zorgt bij houthaarden en houtkachels vaak voor een slechte verbranding met zwarte aanslag en overmatige uitstoot tot gevolg. Bij gashaarden en gaskachels komt het vlammenspel nooit echt tot zijn recht als je die nooit lang kunt laten branden.  

Wil je een duidelijk beeld van het juiste vermogen? Maak een afspraak. Zo krijg je de juiste info, op maat van jouw woonkamer. 
 

Een open of gesloten verbrandingssysteem 

Kort gezegd: een haard of kachel met een open verbranding haalt de noodzakelijke zuurstof voor de verbranding uit de ruimte waarin hij zich bevindt. Bij een systeem met gesloten verbranding wordt de zuurstof van buitenaf aangevoerd
Houthaarden en -kachels hebben altijd een open verbrandingssysteem. De ruimte waarin je haard of kachel terechtkomt, moet dan ook goed geventileerd zijn. 

Voor de meer technische zaken geven we je het liefst onmiddellijk de correcte info voor jouw specifieke situatie en wensen. Op al je vragen hebben we antwoorden klaar.  

Spreek af voor een gesprek 
 

Hout, gas of elektrisch? 

Voor elke ruimte is er een gepaste haard of kachel. Als je zou denken dat een haard of kachel op een appartement onmogelijk is, denk dan maar wat anders. We hebben heel wat mogelijkheden in ons gamma hout-, gas en elektrische haarden.  

Het is dus belangrijk om je wensen uit te spreken. Bij Mauws hebben we ongetwijfeld de perfecte haard of kachel voor jou in huis. 

 

Haard of kachel?